מהו הידרונפרוזיס?
במערכת שתן תקינה זרימת השתן המיוצר בכליות היא חופשית עד לשלפוחית השתן, ואגן הכליה אינו מורחב. הידרונפרוזיס הוא מצב שבו אגן הכליה מורחב כתוצאה מהצטברות שתן, לעיתים בשילוב עם גביעי הכליה. כיום, רוב מקרי ההידרונפרוזיס מאובחנים במהלך המעקב הטרום לידתי, כאשר ממצא זה מהווה את האבחנה השנייה בשכיחותה אחרי מומי לב, עם שכיחות של עד 5% מהיילודים.
מה גורם להידרונפרוזיס?
בקרב יילודים הידרונפרוזיס יכול להיות מצב פיזיולוגי שיחלוף במהלך המעקב לאחר הלידה, כפי שנמצא במעל 70% מהיילודים עם הידרונפרוזיס. עם זאת, הידרונפרוזיס יכול להיווצר כתוצאה מהפרעה בזרימת השתן או זרימה לא תקינה של השתן. הפרעה לזרימה במערכת השתן יכולה להיות כתוצאה ממגוון סיבות, ביניהן:
- היצרות במוצא אגן הכליה, כמתואר באיור מטה:
- הצרות במעבר שופכן-שלפוחית
- הצרות בשופכה
- אבן חוסמת במוצא אגן הכליה או בשופכן
זרימת שתן בכיוון נגדי, כלומר מהשלפוחית לכליה, יכולה אף היא להוביל להידרונפרוזיס. מצב זה נקרא רפלוקס, והוא יכול להיות מצב מולד או משני להפרעה במערכת השתן התחתונה (שלפוחית ושופכה). מצורף איור המדגים את דרגות הרפלוקס בדרכי השתן:
איך מאבחנים הידרונפרוזיס?
הידרונפרוזיס יאובחן לרוב בבדיקת סונר כליות ודרכי שתן, אך יכול להיות מאובחן גם על ידי הדמיות אחרות כגון CT או MRI. סונר מהווה כלי בטוח וזול יחסית לאבחון, ומשמש גם הכלי העיקרי במעקב הידרונפרוזיס.
האם יש דרגות חומרה שונות של הידרונפרוזיס?
בהחלט. כמו מצבים רבים ברפואה, גם הידרונפרוזיס הוא ספקטרום של מצבים – מהידרונפרוזיס מינימלי ועד הידרונפרוזיס קיצוני/קשה מאוד. קיימות גישות שונות לסיווג דרגות ההידרונפרוזיס כאשר שלושת השכיחות ביותר הן:
- קוטר אגן הכליה – ערך מספרי המתקבל ממדידה של האורך המירבי של אגן הכליה בין חלקו הקדמי לחלקו האחורי במישור רוחבי. קיים קשר הפוך בין חומרת הרחבת קוטר האגן לבין שכיחות מחלה אורולוגית. קוטר אגן כליה של מעל 15 מ”מ בשליש השלישי של ההריון מדגים ערך ניבוי חיובי סביר לצורך בניתוח במצבים של הצרות במוצא אגן הכליה.
- SFU – חלוקה על שם החברה לאורולוגיה עוברית (SFU), בה יש ארבע דרגות חומרה:
- 1: הרחבת אגן קלה ללא הרחבת גביעים
- 2: הרחבה בינונית של האגן כולל גביעים
- 3: הרחבה משמעותית של אגן הכליה עם הרחבת גביעים באופן אחיד, ורקמה כלייתית (פרנכימה) תקינה
- 4: מראה דומה של אגן הכליה והגביעים כמו דרגה 3, בתוספת דילול של הפרנכימה הכלייתית
- מערכת סיווג הרחבת דרכי השתן (UTD) – מערכת המשקללת מספר מרכיבים במערכת השתן ומייצרת חלוקה לדרגות סיכון, הן בשלב הטרום לידתי והן לאחר הלידה. לכל דרגת סיכון מוגדרת תוכנית עם המלצות למעקב, המשך בירור וטיפול.
האם הידרונפרוזיס גורם לזיהומים אצל תינוקות וילדים?
במקרים בהם קיים הידרונפרוזיס פיזיולוגי, החולף לרוב בשנתיים הראשונות לחיים, לא צפויים זיהומים בדרכי השתן. אולם, במקרים בהם יש מום מולד או מצב רפואי המתבטאים בין השאר בהידרונפרוזיס, ייתכנו זיהומים בדרכי השתן ואף פגיעה ברקמת הכליה ובתפקודה.
איך מטפלים בהידרונפרוזיס?
רוב מקרי ההידרונפרוזיס ביילודים חולפים במהלך השנתיים הראשונות לחיים ללא צורך בטיפול. במקרים האחרים, הידרונפרוזיס הוא תוצר וביטוי של מצב רפואי אחר, אשר דורש אבחנה. בהתאם לאבחנת המצב הרפואי שהוביל להידרונפרוזיס ובהתאם לממצאים קליניים, מעבדתיים והדמייתיים נקבעת תוכנית מעקב וטיפול פרטנית.