מערכת השתן

מטרת מערכת השתן

מערכת השתן מורכבת ממספר איברים ומבנים הפועלים יחד לסינון דם, לייצר שתן ולסילוק פסולת מהגוף.

מטרת מערכת השתן

מרכיבי מערכת השתן:

  1. כליה: הכליה היא איבר בצורת שעועית הנמצא משני צידי עמוד השדרה, ממש מתחת לכלוב הצלעות. רקמת הכליה מכילה בממוצע כמיליון נפרונים, שהם היחידות התפקודיות של הכליה ובהם מבוצע סינון הדם ויצירת שתן. תפקידי הכליה – הכליה מבצעת מספר פונקציות, כמו סילוק חומרי פסולת ועודפי מים מהדם, ויסות לחץ דם וחומציות הדם (pH), ייצור הורמונים והפעלת ויטמין D.
  2. גביעי הכליה: מבנים דמויי גביע האוספים את השתן הנוצר ברקמת הכליה, ומנקזים אותו לאגן הכליה.
  3. אגן הכליה: חלל בצורת משפך הממוקם במרכז הכליה. אגן הכליה מקבל שתן מהגביעים הכלייתיים ומעביר אותו אל השופכן.
  4. צומת אגן הכליה-שופכן: אזור בו אגן הכליה מצטמצם ונשפך לשופכן, כמו משפך. צומת זה הוא אתר פוטנציאלי של חסימה או זיהום, שעלול לגרום להרחבת אגן הכליה (הידרונפרוזיס) עקב הצטברות שתן.
  5. השופכן: צינור המחבר בין אגן הכליה לשלפוחית השתן, מעביר שתן מהכליה לשלפוחית השתן באמצעות התכווצויות פריסטלטיות, שהם גלים קצביים של התכווצות שרירים. לשופכן יש גם שסתומים המונעים זרימה לאחור של שתן.
  6. צומת השופכן-שלפוחית השתן: אזור מעבר שבו השופכן נכנס לדופן שלפוחית השתן. במבנה אנטומי תקין, אזור זה מהווה מרכיב נוסף בתנועה החד כיוונית של השתן; מעין שסתום חד כיווני למניעת חזרת שתן לכיוון הכליות. כאשר יש פגיעה במנגנון זה תהיה זרימה לאחור של שתן, משלפוחית השתן אל השופכן, מצב הנקרא רפלוקס (VESICOURETERAL REFLUX).
  7. פיית השופכן: הפתח של השופכן לתוך שלפוחית השתן. במקרה של אבן הנודדת מהכליה לאורך השופכן, זהו אחד משלושת האזורים הבעייתיים יותר לאורך השופכן למעבר אבן בו.
  8. שלפוחית השתן: שלפוחית השתן היא איבר חלול ושרירי הנמצא בחלל האגן, האוגרת שתן עד שהיא מוכנה להוצאתו מהגוף. גמישות השלפוחית מאפשר לה לשנות את נפחה בהתאם לכמות השתן המצטבר. קיבולת השלפוחית עולה עם הגיל עד לכ-500 מיליליטר של שתן, אך הדחף לרוקנה מתרחש לרוב בנפח נמוך יותר. הטלת שתן היא תהליך מורכב, הדורש מעורבות מספר מערכות ומנגנונים העובדים בתזמון מושלם. אנו שולטים רק על חלק מהתהליך, וחלקו האחר נשלט ע”י מנגנוני הגוף הפנימיים.
  9. צוואר שלפוחית השתן: אזור מעבר שבו שלפוחית השתן מצטמצמת ומתחברת לשופכה. הפרעה בתפקוד אזור יכול להוביל לבריחת שתן או להפרעה בריקון השלפוחית.
  10. השופכה: השופכה היא צינור המחבר את שלפוחית השתן לפתח השופכה החיצוני, ממנו יוצא השתן מהגוף. לשופכה יש אורכים ותפקודים שונים אצל זכרים ונקבות. השופכה הזכרית משרתת גם תפקודי שתן וגם רבייה, שכן היא מעבירה שתן וזרע.
  11. קצה השופכה: קצה השופכה הוא הפתח החיצוני של השופכה. אצל גברים, פתח השופכה ממוקם בקצה הפין. אצל נקבות, פתח השופכה ממוקם בין הדגדגן לפתח הנרתיק. פתח השופכה הוא נקודת היציאה מהגוף של שתן וזרע אצל גברים, ושל שתן אצל נשים. הצרות בפתח השופכה נפוצה יותר אצל זכרים, ויכולה להוביל לקושי וכאב במתן שתן, הפרעה בריקון השלפוחית וזיהומים בדרכי השתן והרבייה.

מרכיבי מערכת השתן

 

ד"ר תומר ארליך – אורולוג ילדים בכיר

מומחה בכירורגיה אורולוגית
רופא בכיר
המחלקה האורולוגית
המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

לקבלת פרטים ותיאום ייעוץ

דילוג לתוכן