אשך טמיר – אבחון וטיפול

אשך טמיר (באנגלית: Undescended Testicle או cryptorchidism) הוא מצב שבו אחד או שני האשכים של העובר אינם מצליחים להשלים את תהליך הנדידה ולהגיע לשק האשכים לפני הלידה, ברוב המקרים מדובר באשך אחד שלא ירד לשק האשכים. אשך טמיר הוא אחד מהמומים הנפוצים ביותר באיברי המין הזכריים, המשפיע על כ-2-5% מהתינוקות הזכרים שנולדו במועד ועד 30% מאלו שנולדו כפגים. הסיבה המדויקת אינה ידועה, אך מעריכים שהיא כרוכה בשילוב של גנטיקה, בריאות האם וגורמים סביבתיים. העדר טיפול באשך טמיר מגביר סיכון לגידול אשך ויכול לפגוע בפוריות.

כיצד לזהות אשך טמיר אצל ילדים?

בדיקה גופנית של הילוד לאחר הלידה

בבדיקה הגופנית של הילוד לאחר לידתו נבדק גם מיקום האשכים. . אם אחד האשכים לא נמצא במקום יומלץ על מעקב בחשד לאשך טמיר.

מעקב רפואי

לאחר הלידה, במסגרת המעקב אצל רופא הילדים יבדקו גם האשכים.

הפניה לאורולוג ילדים

אם האשך לא ירד עד גיל 6 חודשים, יש להפנות את הילד לאורולוג ילדים לצורך המשך בדיקה וטיפול. לעיתים יש צורך בניתוח להורדת האשך למקומו בשק האשכים. כאשר מדובר באשך טמיר, ברוב המקרים האשך נמוש בבדיקה גופנית ואז אין צורך בהדמיה. במקרים שהאשך לא נמוש ישקל שימוש בסונר אשכים ומפשעות.

אשך טמיר – אבחון וטיפול

השפעות עתידיות של אשך טמיר אשר לא מטופל בטווח הזמן המומלץ – 6 עד 18 חודשים, ולא יותר מגיל 24 חודשים

ירידה בפוריות

כאשר אשך לא יורד לשק האשכים, הוא נשאר בטמפרטורת גוף גבוהה מדי, מה שיכול לפגוע בייצור זרע ולהוביל לבעיות פוריות בעתיד.

סיכון לסרטן אשכים

שכיחות סרטן אשכים אצל אדם עם אשך טמיר גבוהה עד פי 7.5 משכיחות סרטן אשכים אצל אדם ללא אשכים טמירים (אשכים במיקום תקין בשק האשכים). הגיל בו בוצע קיבוע האשך משפיע גם הוא על הסיכון לסרטן אשכים – במנותחים מעל גיל 13 נמצא סיכון של פי 5.4 לסרטן אשכים יחסית לאנשים ללא אשכים טמירים, סיכון זה ירד לפי 2.2 כאשר המנותחים היו מתחת לגיל 13.

פגיעות פסיכולוגיות

ילדים עם אשכים טמירים יכולים לסבול מבעיות דימוי גוף וביטחון עצמי נמוך, במיוחד אם הבעיה לא טופלה בגיל מוקדם.

טיפול באשך טמיר אצל ילדים

ניתוח לניוד וקיבוע האשך בשק האשכים

הטיפול באשך טמיר הוא ניתוח, המכונה אורכידופקסי, שבו הרופא מנייד את האשך ומקבע אותו בשק האשכים, תוך שמירה על כלי הדם המזינים אותו וצינור הזרע המחובר אליו. סיכוי ההצלחה של קיבוע אשך (אורכידופקסי) עומדים על למעלה מ-90% עבור כלל המקרים, ו-95% כאשר האשך הטמיר בתעלה המפשעתית.

מעקב לאחר הניתוח

לאחר הניתוח יומלץ על המשך מעקב בכדי לוודא שהאשך נשאר בשק האשכים ומתפתח כראוי.

סיכום

אשך טמיר אצל ילדים הוא מצב רפואי שניתן לזהות ולטפל בו בצורה יעילה כאשר מתבצע זיהוי מוקדם ומעקב נכון. בעוד שהאבחנה של אשך טמיר יכולה להיות מדאיגה, חשוב לזכור שזה מצב שכיח יחסית עם טיפולים יעילים וזמינים. פנייה לאורולוג ילדים תסייע בהבנת הממצאים, ותכלול בניית תוכנית טיפול מותאמת אישית.

 

ד"ר תומר ארליך – אורולוג ילדים בכיר

מומחה בכירורגיה אורולוגית
רופא בכיר
המחלקה האורולוגית
המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

לקבלת פרטים ותיאום ייעוץ

דילוג לתוכן