הידרוצלה בילדים: מה חשוב לדעת

הידרוצלה היא מצב רפואי שבו נוזלים מצטברים סביב האשך (איור 1), מה שגורם לנפיחות באזור שק האשכים. מצב זה עשוי להיראות מדאיג עבור הורים רבים, אך ברוב המקרים מדובר במצב לא מסוכן, ובחלק מהמקרים בכלל לא נדרש טיפול. הידרוצלה מופיעה בדרך כלל אצל תינוקות וילדים צעירים, אך יכולה להתפתח גם בגילאים מאוחרים יותר. הבנת הגורמים, הסימנים ודרכי הטיפול בהידרוצלה יכולים לסייע בהפגת דאגות ובקבלת החלטות מושכלות. הידיעה שמדובר במצב שאינו מסוכן לרוב, מרגיעה הורים ומספקת ביטחון להתמודד עם התופעה בצורה נכונה.

הידרוצלה בילדים: מה חשוב לדעת

איור 1 – דוגמה להידוצלה בשק האשכים משמאל, עם מעבר פתוח לנוזל מהבטן לשק האשכים. השק דוחק את האשך לבסיס שק האשכים (ההידרוצל הוא מחוץ לאשך). מימין נראה אשך בשק האשכים, ללא הידרוצלה.

גורמים להידרוצלה בילדים

ישנם שני סוגים עיקריים של הידרוצלה: מולדת ונרכשת. הידרוצלה מולדת מתרחשת כאשר תעלת Processus Vaginalis לא נסגרת כראוי במהלך ההתפתחות העוברית. דרך תעלה זו האשך עובר מהבטן האחורית לשק האשכים (איור 2), וברוב הזכרים היא נסגרת באופן עצמוני עד גיל שנה. כאשר התעלה נותרת פתוחה, הנוזלים יכולים לעבור דרכה ולהצטבר סביב האשך, וליצור נפיחות בשק האשכים. הידרוצלה נרכשת, לעומת זאת, עשויה להופיע כתוצאה מפציעה באזור (טראומה מקומית), דלקת, זיהום, או לאחר ניתוחים מסוימים. למרות שהגורמים שתוארו עד כה מהווים את הסיבות השכיחות לנוכחות או התפתחות הידרוצלה, ישנם גם מצבים שבהם הידרוצלה נגרמת עקב מחלות מערכתיות או מצבים רפואיים מורכבים יותר כמו גידולים, הדורשים אבחון מעמיק.

איור 2 – מסלול נדידת האשך של העובר, מהבטן האחורית לשק האשכים

סימנים לזיהוי הידרוצלה בילדים

הסימן הבולט ביותר להידרוצלה הוא נפיחות בשק האשכים, שלרוב אינה מלווה בכאבים. עם זאת, קיימים מקרים שבהם הילד/הנער עלול להרגיש תחושת כובד או אי-נוחות. בהידרוצל מולד (העדר סגירת התעלה – Processus Vaginalis), ניתן יהיה במקרים רבים להבחין בשינויים בדרגת הנפיחות במהלך היום. יש לזכור כי כל שינוי במרקם, גודל או תחושת כאב באזור שק האשכים מחייב הערכה רפואית על מנת לשלול מצבים אחרים כמו בקע מפשעתי או בעיות חמורות יותר.

אבחון הידרוצלה בילדים

האבחון מתבצע באמצעות בדיקה פיזית פשוטה על ידי רופא ילדים או אורולוג מומחה. במהלך הבדיקה, הרופא עשוי להשתמש באור מיוחד (טרנס-אילומינציה) כדי לראות האם הנפיחות מאפשרת מעבר אור, מה שמעיד על נוכחות נוזלים בלבד. במקרה של ספק באבחנה, הרופא עשוי להמליץ על בדיקת אולטרסאונד, שהיא שיטה בלתי פולשנית ומדויקת לבחינת הרקמות והנוזלים באזור שק האשכים. בדיקת האולטרסאונד מסייעת גם לשלול מצבים רפואיים נוספים כמו בקע מפשעתי, גידולים או זיהומים. בחלק מהמקרים, ייתכן צורך בבדיקות נוספות כמו בדיקות דם או שתן, במיוחד אם יש חשד לזיהום או מחלה מערכתית.

 

אפשרויות טיפול בהידרוצלה

במרבית המקרים, הידרוצלה בתינוקות עד גיל שנה תחלוף באופן ספונטני, ולכן בדרך כלל יבוצע מעקב בלבד. הרופא עשוי להמליץ על בדיקות תקופתיות כדי לוודא שהמצב משתפר ושאין סימנים לבעיות נוספות. אם ההידרוצלה אינה נעלמת לאחר גיל שנתיים או גורמת לאי נוחות, נשקלת האפשרות של התערבות ניתוחית. תיקון הידרוצל מולד כולל את ניקוז הנוזלים ותיקון התעלה הפתוחה, והוא נחשב להליך עם שיעורי הצלחה גבוהים ושיעור סיבוכים נמוך . ההתאוששות מהניתוח היא מהירה יחסית, עם חזרה למסגרת חינוכית תוך מספר ימים בודדים. תיקון הידרוצל נרכש כולל ניקוז הנוזל וכריתה של הרקמה שבתוכה היה כלוא הנוזל, תוך שמירה על האשך.

היבטים רגשיים והתמודדות משפחתית

נפיחות בשק האשכים כתוצאה מהידרוצל עשויה לעורר תחושות של חרדה ודאגה אצל ההורים. חלק מההורים עשויים לדאוג מהשפעת המצב על התפתחות הילד או מהאפשרות של ניתוח. חשוב לפנות לרופא מומחה שיסביר בצורה ברורה את מצב הילד ואת אפשרויות הטיפול, על מנת להפיג חששות אלו. בנוסף, ילדים גדולים יותר עשויים לחוות מבוכה בשל הנפיחות בשק האשכים, במיוחד אם הם משתתפים בפעילויות חברתיות כגון שחייה,

סיכום

הידרוצלה בתינוקות יכול להשתפר ספונטנית ללא צורך בהתערבות, ובילדים גדולים יותר ייתכן שיומלץ על תיקון ניתוחי. באמצעות אבחון מדויק, מעקב וטיפול נכון, ניתן להתמודד עם המצב בצורה מיטבית ולהבטיח לילד איכות חיים טובה. חשוב להישאר קשובים לשינויים במצבו של הילד ולפנות לייעוץ רפואי בעת הצורך. אם יש לכם שאלות או חששות, מומלץ לפנות לאורולוג ילדים מומחה, שילווה אתכם בתהליך ויעניק לכם מידע ותמיכה מותאמים אישית.

 

ד"ר תומר ארליך – אורולוג ילדים בכיר

מומחה בכירורגיה אורולוגית
רופא בכיר
המחלקה האורולוגית
המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

לקבלת פרטים ותיאום ייעוץ

דילוג לתוכן