הידרונפרוזיס בילדים: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

הידרונפרוזיס הינו מצב רפואי שבו אגן הכליה מורחב כתוצאה מהצטברות שתן, לעיתים בשילוב עם גביעי הכליה, המופיע בשכיחות של עד 5% מהיילודים. זיהוי מוקדם וטיפול מתאים חשובים למניעת נזק לכליות. במאמר זה נדון בגורמים להידרונפרוזיס בילדים, תסמינים נפוצים ודרכי טיפול

הידרונפרוזיס יכול להופיע בכל גיל, בשלב הטרום לידתי הוא מתגלה בסקירות אולטרסאונד שגרתיות במהלך ההריון. במקרים אחרים, הוא מתגלה לאחר הלידה עקב זיהומים בדרכי השתן, כאבים או באופן מקרי, בבדיקה שבוצעה עקב בעיה אחרת..

מהם הגורמים להידרונפרוזיס בילדים?

  • חסימות מולדות בדרכי השתן
    חסימות אלו יכולות להיות בדרכי השתן העליונות (כמו היצרות במוצא אגן הכליה) או בדרכי השתן התחתונות (כמו היצרות בשופכה).
  • זרימת שתן חוזרת מהשלפוחית לכליה (Vesicoureteral reflux)
    מצב זה גורם למעבר לא תקין של שתן מהשלפוחית לכליה, ויכול להוביל להידרונפרוזיס, זיהומים חוזרים בדרכי השתן, והצטלקויות של רקמת הכליה.
  • בעיות תפקודיות
    בעיות נוירולוגיות שונות עלולות לפגוע בתפקוד שלפוחית השתן ולגרום להידרונפרוזיס.
  • חסימת דרכי השתן על ידי אבן חוסמת בשופכן או במוצא אגן הכליה

תסמינים נפוצים:

  • בתינוקות
    הידרונפרוזיס עשוי להתגלות בבדיקות אולטרסאונד טרום לידה או לאחר הלידה, ולעיתים יתבטא בזיהומים בדרכי השתן.
  • בילדים גדולים יותר
    כאבי בטן או מותן, זיהומים חוזרים בדרכי השתן, דם בשתן (המטוריה) או הפרעות בגדילה.

הידרונפרוזיס בילדים: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

אבחון וטיפול של הידרונפרוזיס בילדים

אבחון הידרונפרוזיס נעשה לרוב באמצעות בדיקות אולטרסאונד של דרכי השתן. בדיקות נוספות עשויות להידרש בכדי לאבחן את סיבת ההידרונפרוזיס ולהתאים את הטיפול הרלוונטי.

הטיפול בהידרונפרוזיס תלוי בגורם לו ובחומרת המצב. במקרים של הידרונפרוזיס קל ביילוד יבוצע לרוב מעקב, מכיוון שיש סיכויים גבוהים שההידרונפרוזיס יחלוף ספונטנית בשנתיים הראשונות לחיים. במקרים של הידרונפרוזיס קשה ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית לתיקון סיבת היסוד שהובילה להידרונפרוזיס.

מעקב קבוע אצל רופא ילדים, נפרולוג ילדים אורולוג ילדים חשוב מאוד לניטור מצבם של ילדים עם הידרונפרוזיס. מעקב זה כולל בדיקות תקופתיות של דרכי השתן והתאמת טיפול אישי בהתאם לגורם להידרונפרוזיס, הדינמיקה של ההידרונפרוזיס (לדוגמא שיפור או החמרה) והביטוי הקליני (לדוגמא כן/לא זיהומים? כן/לא כאבים?)

חשיבות המעקב

הידרונפרוזיס שאינו מטופל עלול לגרום לנזק לכליות, כולל אובדן תפקוד כלייתי. לכן, חשוב לעקוב אחר הילד ולטפל במצב בהתאם להנחיות הרופא. אם יש חשד להידרונפרוזיס בילדך, חשוב לפנות לרופא ילדים, נפרולוג ילדים או לאורולוג ילדים להערכה וטיפול מתאים.

אבחון מוקדם ומעקב רפואי – המפתח לבריאות הילד

הידרונפרוזיס בילדים הוא מצב רפואי הדורש אבחון מוקדם ומעקב רפואי קפדני. בעוד שמקרים רבים אינם מצריכים טיפול פולשני, חלקם מחייבים התערבות כירורגית בכדי למנוע נזק לכליות. מומלץ להיוועץ עם אורולוג ילדים לצורך קבלת החלטה רפואית מושכלת המבוססת על מצבו של הילד בשילוב נתונים מעבדתיים והדמייתיים רלוונטיים. חשוב לזכור כי גילוי מוקדם וטיפול מתאים יכולים למנוע נזק לכליות ולשפר משמעותית את איכות חייו של הילד.

 

ד"ר תומר ארליך – אורולוג ילדים בכיר

מומחה בכירורגיה אורולוגית,
יועץ ומנתח.

מנהל רפואי מחוזי וסגן ראש מחוז,
מכבי שירותי בריאות.

לקבלת פרטים ותיאום ייעוץ

דילוג לתוכן